關於我們收藏本站
搜索
查看: 1700|回復: 4

[閒聊] 討論2017政改被否決

校長

總積分排名16

以下純粹個人意見, 不代表學生網立場, 所以你地唔同意可以反駁我, 我亦唔會ban你或者扣你分。

33名建制派昨日由於聲稱要「等埋發叔」劉皇發離開會議廳,結果令政改被在席議員以28票大比數否決。

自古無場外的舉人,沒有投票就是沒有投票。不過星島集團旗下的《星島日報》及《頭條日報》就「別出心裁」,指根據該報的「場外點票」,他們全部都對政改投贊成票,所以建制派共有42人支持政改,更以頭條報道。

值得留意的是,《頭條日報》昨日就政改印製號外,頭版仍有指建制「蝦碌離席」,不過今日就只引述了「場外點票」,把否決的責任指向泛民主派。

疑問:

1) 我從未聽過場外點票,相信這小技倆是為了推卸責任。即使發叔到場,只會讓贊成票多一票,也不足以通過政改,為什麼會有這樣的部署?

來源:星島、頭條自創「場外點票」 稱42建制派全撐政改 - 彭鐵穎

建制派議員的「等埋發叔」行動「甩轆」,不但令自己錯失投下「神聖一票」支持政改機會,亦變相令泛民及國際傳媒有口實,揶揄政改方案僅得極少數議員支持。眾人得悉自己闖下大禍後,先後兩度會見記者公開向市民致歉。有建制派議員直認,事後收到中聯辦電話查問事件。其中多名經民聯議員,下午更專程到訪中聯辦解釋事件。曾鈺成則回應指,自己只是按《議事規則》辦事,認為離席議員須自行反省及判斷責任。梁振英晚上則向各名建制派議員發手機訊息,邀約稍後飯局及多謝他們過去的努力。

疑問:

1) 如果係泛民集體離場,我相信標題會起得難睇得多。
2) 建制派同中聯辦緊密合作,到底呢班議員係為市民服務還是為主人服務?
3) 特首親自向建制派議員發訊息邀約,由此證明親疏有別。
Do one thing at a time, and do well.
-

正式學生

總積分排名83

個人覺得: 政改被否決, 最開心應該係梁某.
原因: 又係1200人選舉, 只要梁某宣布參選2017年行政長官選舉(爭取連任), 實坐定粒六. 而否決政改果班泛民人士一旦繼續叫梁某落臺, 肯定明年就會被票債票償啦.
-

準入學生

總積分排名100+

其實建制派D議員點解要為發叔的一票而放棄投票 然後好似將責任放曬係發叔冇黎E到 我覺得有小小問題囉! BTW 8:28又真係冇諗過的lol

webmaster  之前有報紙講, 如果建制派有投票, 佢地就會展開宣傳攻勢 話泛民係普選殺手。 不過真係估唔到發叔呢票會咁重要…  詳情 回復 發表於 20-6-15 09:09 AM
-

校長

總積分排名16

wingyan2344 發表於 20-6-15 01:05 AM
其實建制派D議員點解要為發叔的一票而放棄投票 然後好似將責任放曬係發叔冇黎E到 我覺得有小小問題囉! BTW  ...

之前有報紙講, 如果建制派有投票, 佢地就會展開宣傳攻勢 話泛民係普選殺手。

不過真係估唔到發叔呢票會咁重要…
Do one thing at a time, and do well.
-

準入學生

總積分排名100+

webmaster 發表於 20-6-15 09:09 AM
之前有報紙講, 如果建制派有投票, 佢地就會展開宣傳攻勢 話泛民係普選殺手。

不過真係估唔到發叔呢票會 ...

所以算吧喇 政治黑暗我地市民吾明白嫁喇
-